Geschiedenis

In de zomerdagen van 1916 begon het als een studentenbeweging voor studenten uit Zutendaal en Genk, die zijn leden een Vlaamse en Godsdienstige vorming wilde geven.
In 1919 gingen de twee dorpen uit elkaar en stichtte Zutendaal haar eigen beweging “De Heikleuters”.
Het is in de jaren dertig dat onze jeugdbeweging onder invloed van de Kerk dan geworden is tot de K(S)A, de Katholieke (Studenten) Actie. Het godsdienstige in de beweging kwam sterk op de voorgrond te staan. In 1937-1938 onderging de jeugdbeweging een aantal veranderingen, het katholieke versmolt tot het Vlaamse. Tijdens de oorlog van ’40-’45 moesten we onze even koest houden, maar de beweging werd wel steeds meer een echte groep van vrienden die samen de tijd doorbrachten en ook het katholieke werd opnieuw belangrijker.
In 1952 was er een nieuwe start met aan het roer de bondsleiders (een naam die toen ontstond) Ferdinand Bijnens en Joe Stulens. Vanaf toen werd het onder elkaar zijn en samen spelen, ravotten echt belangrijk, terwijl de aandacht voor het Vlaamse achteruit ging. Hier ontstond ook het op kamp gaan met de bond, samen eens samen weg in de natuur! Het draaide vanaf dan sus echt om samen zijn, samen spelen, van alles uithalen, sporten, een tocht doen,…
We vliegen dan door naar 1966, het jubeljaar, een belangrijk jaar waarin onze beweging heel wat veranderingen doormaakt. Veel dingen die bestonden in KSA werden in vraag gesteld, men wilde het stilaan wel eens anders aanpakken en bijvoorbeeld meer aandacht aan de natuur schenken.
Dan gaan we naar 1975, het jaar waarin de Jongknapenban ontstond, naast de reeds bestaande Hernieuwers, Jonghernieuwers en Knapen.
Wanneer we even kijken naar de periode van 1977-1991, dan werden die gekenmerkt door de vier K’s: Kristelijk (evangelisch en religieus geïnspireerd), Kreatief (sjorren, carnavalstoeten,…), Kritisch (elk jaar een thema, 11.11.11-acties,…) en Kring (samen jong, samen doen, samen KSA).
In 2009 werd besloten om de groep nog jonger te maken, met de Pagadders waren ook de jongens van 8 tot 10 jaar welkom in onze KSA.

Advertenties
%d bloggers liken dit: